Proč cvičit Smíškovu metodu

person Přidáno uživatelem: Eva Dolejšová

Gabriela Hodačová je sportovec tělem i duší. V současné době působí jako trenér zdravotní tělesné výchovy a zároveň je certifikovaným trenérem a lektorem metody SM-Systém. Mimo jiné pořádá a vede individuální terapie a skupinová cvičení SM-Systému. Jejími klienty jsou děti, ženy i muži, kteří mají problémy se zády, stejně tak profesionální sportovci, senioři či těhotné ženy.

 

Gábinko, vím, že Smíškovu metodu cvičíš už dlouho. Kdy a kde si o ní vlastně slyšela poprvé a proč tě oslovila?

Možná to bude překvapení, ale napoprvé mě metoda absolutně neoslovila. „Zakopla” jsem o ni asi před 10ti lety. Sice jsem už v tu dobu problémy se zády měla, ale asi ne tak veliké, abych metodu vzala vážně.  Říkala jsem si: „A to je všechno? To mám jenom tahat za tyhle gumičky? To je nuda, žádný adrenalin.”

Ale všechno má svůj čas. Udál se mi veliký životní kotrmelec. Ve 40ti letech jsem otěhotněla. Byla jsem na novém startu. Bála jsem se jak to miminko v téměř “babičkovském” věku ve zdraví zvládnu. A v ten moment mi znovu vstoupil do cesty SM Systém. A najednou  to byla nová cesta, nová možnost. SM mě lapil a už nepustil.

SM Systém nejdříve ulevil mým svalům. Když se ulevilo svalům, ulevilo se postupně i duši. SM-Systém je řád a pořádek pro tělo i duši, který mi v životě dává smysl.

Posléze jsem začala jezdit do centra pana doktora Smíška na kurzy. Stala jsem se lektorkou SM metody, začala vést skupinové cvičení, oslovovali mě známí a časem i neznámí, jestli bych jim nepomohla.

Po skončení mateřské dovolené jsem věděla, že mé další profesní zaměření je jasné. Cvičení s SM lany a celého systému jsem byla plná - a stále jsem. Od první vteřiny, kdy mi vstoupil podruhé do cesty, spolu trávíme několik hodin denně každý den. Bez nadsázky. Je to můj životní styl, moje životní cesta a jsem za tuto možnost velmi vděčná.

 

Mohla bys říct pro koho je tato metoda určena? Pomáhá i při bolestech zad a výhřezu plotének?

Metoda je určena pro všechny. Ženy (i těhotné), muže, děti, seniory, sportovce, hendikepované. SM Systém je obecně vnímán jako záchrana při výhřezu ploténky – pokud nechci na operaci nebo nechci znovu zažít tu hroznou bolest a nechci neustále zobat pilulky na bolest.

Celý přístup systému pomůže i v celé řadě dalších diagnóz. Typické jsou nespecifické bolesti zad. Vy víte, že vás záda bolí, ale nikdo vám to nevěří, protože podle lékařských vyšetření jste zdraví. To je snad nejčastější příčina, proč mě klienti vyhledávají.

Děti (ale nejenom je) často trápí skolióza. Netrápí je v tom smyslu, že by je něco bolelo (v dětském věku většinou skolióza nebolí), ale nechtějí nosit korzet, chtějí se líbit (samy si všimnou, že nevypadají úplně stejně jako jejich vrstevníci).

Dětští klienti ke mně přicházejí i s plochými nohami, kulatými zády a možná překvapivě s bolestmi hlavy. U všech těchto případů je SM schopen pomoci.

SM Systém je vhodný i jako příprava na otěhotnění, během těhotenství a poporodní návrat těla maminky do kondice.

Cvičit mohou i senioři v jakémkoliv věku. Zmíněný systém tělo narovná a tím uleví od bolestí. Vrací svaly do rovnováhy. Metoda doktora Smíška není jen léčbou. Je především kompenzací našeho současného životního stylu. Je velmi výraznou prevencí bolesti zad.

 

Má tato metoda i nějaká negativa či omezení?

Negativa? Maximálně to, že se musí cvičit každý den. Nemůžete švindlovat. Tělo to pozná. Nemůžete si tu svojí sestavu cviků jen tak odmáchat rukama. Metoda má své zákonitosti, bez kterých není účinný. Neobejdete se bez trpělivosti a pokory.  A i když se vám to možná nebude úplné líbit, měli byste poslouchat rady svého lektora.

Poradí vám čeho se vyvarovat. Bohužel to na přechodnou dobu mohou být aktivity, bez kterých si svůj život neumíte představit, třeba některé druhy sportů. Ukáže které cviky a jak cvičit, v jakém množství.

Omezení pro cvičení SM systému v podstatě neexistuje. Pokud mohu stát, trochu chodit či sedět, mohu i cvičit tuto metodu. I kdyby jen minutu několikrát denně. Nemělo by se cvičit přes bolest. Cvičení vždy ladíme s každým individuálně. Celý koncept je velmi variabilní a pro každého se najde vhodný cvik ve vhodném nebolestivém rozsahu.

 

Ty sama si se metodu učila u samotného zakladatele MUDr. Smíška. Myslíš, že lze SM cvičit i bez odborného vedení?

Odborné vedení je alespoň zpočátku velmi důležité. Každý má i při běžném pohybu naučené stereotypy, které jsou pro nás normou. I s lany by se člověk pohyboval tak, jak je zvyklý. Musí tedy přijít někdo zvenčí a navést vás, ukázat vám kdy který sval při cvičení cítit  a jak ho vnímat. Jak nastavit paže, nohy, pánev, hlavu, jak intenzivně cvičit, co a jak v žádném případě necvičit.

Odborník vám nastaví zrcadlo - obrazně i v reálu. Naučí vás, jak se srovnat, co správně v zrcadle vidět.  Zrcadlo je při cvičení velmi důležité. Zpočátku je těžké si zvyknout na pohled na sebe sama, ale pak je pro vás zrcadlo veliký parťák a současně i osobní trenér, když  už víte, jak správně cvičit a co sledovat.

A i pokud SM-systému propadnete stejně jako já a ve svém životě si ho ponecháte, je velmi vhodné nechat se občas zkontrolovat odborníkem. Naše těla se ráda vrací ke svým ne úplně ideálním zvyklostem. A vy si toho ani nemusíte všimnout.

 

Vysvětlila bys pojem spirální stabilizace?

Jak to vysvětlit, aby to neznělo tak hrůzostrašně jako ze sci-fi? Pokud se postavíte před zrcadlo z bočního pohledu, většině populace se ukáže tento obrázek: předsazená hlava, ramena stočená dopředu, kulatá záda, vyčnívající lopatky, vypadlé bříško, prohnutá bedra, žádný zadeček a přitom paradoxně vystrčený. Nerada generalizuji, ale v průměru je to bohužel tak. Bolí nás v bedrech, trapézové svaly máme tvrdé jako beton, trpíme bolestmi hlavy, loktů, ramen, kyčlí, kolen, jsme zatuhlí a bolaví, nemůžeme se narovnat a když se o to pokusíme, vydržíme to jen chvilinku, protože na rovné držení těla nemáme uzpůsobený náš svalový aparát. A tak se choulíme, hrbíme, prohýbáme, hovíme si.

Lana, které se při cvičení SM používají nás ale “zastabilizují”, vytvoří svalový korzet prostřednictvím svalových spirál. Svalové spirály jsou svaly málo používané a proto ochablé. Ruku na srdce, můžete s čistým svědomím prohlásit, že máte aktivní mezilopatkové svaly? Že máte pevné šikmé břišní svaly? A co hýžďové svaly? A to jsou ti nejdůležitější zástupci svalové spirály! Ty když posílíme a jiné přetížené svaly uvolníme, budeme se moci bezbolestně narovnat.

 

Při Smíškově metodě se používají lana. Mohla bys nám je popsat a říci, zda je mezi nimi nějaký rozdíl při cvičení?

Můj muž je s nadsázkou označuje jako nejdražší gumicuky na světě. Nezlobím se na něho, jinak je můj velký podporovatel a fanoušek. Ta lana ale tak opravdu vypadají.  Ale jen vypadají. Jinak mají přiměřenou průtažnost, v tahu se „nekousnou." Mají poutka, abychom je mohli mít volně zavěšená na zápěstích. Lana totiž nesmíme držet. Držením lan bychom ovlivnili svalové napětí v celé paži v negativním slova smyslu. V průběhu celého dne máme zavřené dlaně, stále v nich něco držíme. Kartáček na zuby, hřeben, hrníček, lžičku, fén, telefon (a to jsou jen ranní aktivity). Relaxace pro naše ruce žádná. Proto ta poutka. Jsou odzkoušená mnoha a mnoha lety praxe.

Vyplatí se investovat do originálu. S lany podomácku vyrobenými nemám dobré zkušenosti.  Mohou vám  i ublížit,  především v případě obtíží s krční páteří je vnímám vyloženě jako kontraindikace.

 

Jak se projevují bolesti zad a plotének? Lze bolest rozlišit? Lze tyto bolesti pomocí SM metody odstranit nebo alespoň eliminovat?

Nejsem diagnostik, ke mně by klienti měli v ideálním případě přijít s “hotovou diagnózou” od lékaře.  V nejideálnějším případě by měli mít k dispozici i rentgen, CT či magnetickou rezonanci. Každé tělo je jiné, každý ho vnímá jinak, nikdo nevidí pod povrch. Zrádné je, že výhřez ploténky se vůbec nemusí projevit bolestí zad. A tak několik měsíců masírujete bolavé lýtko či zadek, obtěžuje Vás bolestivé tříslo, občas upadnete, protože se Vám podlomí kolena. To může být výhřez.

Ale také vás šíleně bolí v bedrech, ukazujete mi konkrétní místečko:“tady, tady cítím ten výhřez,” ale mohou to být jen přetížené svaly.

Stejně tak je to se skoliózou. U někoho vadné držení těla může zvnějšku vypadat jako ohromná skolióza a u jiného byste ani neřekli, že má tak velkou křivku, která už může být indikací k operaci (a které se cvičením SM můžeme vyhnout). Takže důvěřuji slovům klientů, oni sami nejlépe ví, jak se cítí, ale velmi důležité jsou zmíněné zobrazovací techniky – jak jsem říkala, nikdy nevíš, co v sobě skrýváš!

 

Asi se nelze nedotknout pandemie, která za sebou ještě zcela nezavřela dveře. Jak si řešila cvičení v době covidu, kdy k tobě tvoji klienti nemohli?

Bez klientů je mě jen půl. Nebo ještě míň. Nemohli jsme se sice potkávat osobně, ale díky ON-LINE prostředí jsme několikrát týdně skupinově cvičili. Byli jsme spolu, přes web kamery se viděli a byli šťastní i za to málo.

Zkoušela jsem i individuální ON-LINE lekce, ale to nefungovalo. Během cvičení kontroluji zapojení svalů dotykem, jsem na klienta napojená i duševně. Individuální lekce vnímám jako terapii tělesných schránek mých klientů, ale i jako terapií jejich často přepracovaných, unavených a zraněných duší. Jedno od druhého nejde oddělit.

Lekce SM poskytuješ v Lovosicích.  Jezdí k tobě klienti i z jiných měst? Nebo ty za nimi? A poradila bys případnému zájemci, jak se stát lektorem SM metody? 

Pracuji nejen v Lovosicích, ale jsem i součásti úžasného týmu Sportovní ortopedie a medicíny v Teplicích. Potkat se můžeme v Centru pana doktora Smíška v Praze na kurzech pro pacienty. Klienti za mnou přijíždějí i z různých koutů severních Čech či z okolí Prahy. Je to tak půl na půl. Polovina klientů jsou místní a druhá polovina přespolní.

A jak se stát lektorem metody? Bez cyklu certifikovaných kurzů se samozřejmě neobejdete.  Ale je důležité začít především u sebe. Trénovat i sama sebe, naučit se metodu využívat pro své bolístky, přijmout ji do svého života. Jít krůček po krůčku, nic neuspěchat a především mít ohromný respekt k lidskému tělu, které mě neustále překvapuje něčím novým. Neustále se vzdělávat, přemýšlet, hledat souvislosti. Učit se od zkušenějších, ale současně jít svojí vlastní jedinečnou cestou.

 

Domníváš se, že cvičením SM lze odstranit mnohé problémy pohybového ústrojí, aniž by člověk musel brát prášky proti bolestem?

Pokud bych o tom nebyla přesvědčená, pověsila bych lana na hřebík!

Gábi, děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí.

Neděle Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec
close Nákupní košík
close Nákupní košík

New Account Register

Máte již účet?
Přihlaste se! nebo Reset password